NADREALISTOVA KNJIGARNA

ZADNJE OBJAVE

NAPOVEDNIK

Nadrealist v angleškem jeziku:

Prevajalska agencija Alkemist sponzorira prevod portala.

Portal in english language:

The European translation agency Alkemist is sponsoring the translation of this web page.


Deli s prijatelji

Prvi obisk otroka pri zobozdravniku


Starši se pogosto sprašujejo, kdaj je primeren čas, da pripeljejo otroka k zobozdravniku. Odgovor na to vprašanje je čim prej, oziroma, ko otroku izraste prvi mlečni zob, kar je običajno pri starosti 6-10 mesecev. Namen prvega obiska je predvsem ozaveščanje staršev glede pravilne nege otrokovih zob in celotnega ustnega zdravja, hkrati pa otrok spoznava osebje in novo okolje ordinacije. Staršem podrobno razložimo, kako naj čistijo malčkove zobe, s kakšno hrano naj se prehranjuje in opozorimo na škodljive učinke sladkarij in sladkih pijač ter ostalih razvad. Naslednji obisk pri zobozdravniku naj bo med 2. in 3. letom. Starši naj pripravijo otroka na obisk pri zobozdravniku in mu pojasnijo, kaj zobozdravnik dela in zdravi. Otroku je vedno potrebno povedati resnico, saj zelo hitro začutijo, če mu starši kaj prikrivajo. Najhuje je, če imajo starši sami slabo izkušnjo z zobozdravnikom in to prenašajo na otroka. Pri prvem obisku v večini ne izvajamo terapije, če otrok sodeluje, mu preštejemo zobe in tako spremljamo izraščanje mlečnih in kasneje stalnih zob, ugotavljamo tudi morebitne nepravilnosti v razvoju čeljustnic. Spremljamo otrokovo ustno higieno in izvajamo preventivne ukrepe. Redni zobozdravniški pregledi so zelo pomembni. Ko se pojavijo težave in bolečina je terapija nujna, otrok pa ni še pripravljen na tovrstne posege. Pogosto otrok tako pridobi slabo izkušnjo, ki jo spremlja strah, zobozdravnik pa si le s težavo pridobi nazaj otrokovo zaupanje, saj otrok poveže bolečino z »vrtanjem« zobozdravnika. Tudi pri otrocih uporabljamo lokalno anestezijo, kar omogoči posege brez bolečine, hkrati pa dajemo poudarek individualnemu pristopu k otroku, saj je pomembno, da se otroci dobro počutijo v naši ordinaciji.

Poleg pravilnega in rednega čiščenja je za ohranitev zdravih zob pomembna tudi zdrava prehrana in omejevanje uživanja sladkorja.

 

Starši naj bodo še posebej pozorni na količino sladkorja, ki ga zaužije otrok!

Pogosto uživanje sladkorja pospešuje rast kariogenih mikroorganizmov in povečuje nevarnost za nastanek kariesa. Najbolje je, da otroku določimo dan in uro, ko lahko pojé kaj sladkega. Otrok naj uživa čim manj sladke hrane, jé naj raznoliko hrano in čim več take, ki je bogata s polnovrednimi ogljikovimi hidrati, minerali, beljakovinami in vitamini. Pazljivi bodite na otroške kosmiče, v katerih je celo več sladkorja kot v sladicah (več o tem si lahko preberete na tukaj. Piti mu damo nesladkane pijače in nesladkan čaj! Otrokov okus za sladko je privzgojen in ne prirojen. Če se otrok navadi na sladke pijače, jih kasneje težko opusti. Če je že navajen na sladek čaj, mu količino sladkorja postopoma znižujte, tako da ga potem ne bo treba več dodajati.


Razvade

Duda, prst
Najprimernejša oblika prehrane dojenčka je dojenje. Otrokom, ki so zadosti dojeni, sesanje dude ali prsta ni potrebno.
Cucelj naj bo pripravljen, vendar naj ga mati uporabi samo, če je otrok nemiren ali išče prst. Dude otroku ne vrivajte, spravljena naj bo daleč od otrokovega ležišča. Pritisk tujka (prsta ali dude) na otrokovo čeljust pogosto povzroča nagnjenost zgornje čeljusti in sprednjih zob navzgor in naprej ter pomik spodnje čeljusti nazaj. Ti otroci držijo usta stalno odprta, mišice ustnic in lic pa so ohlapnejše. Dojenje krepi žvečne, ustnične in obrazne mišice, sesanje dude ali prsta pa jih oslabi.

 

Dihanje skozi nos ali stalno dihanje skozi usta(drža odprtih ust)
Naravno je, da zdrav otrok diha skozi nos in da ima ustnici zaprti. Vdihan zrak skozi nos se očisti in segreje. Starši naj skrbijo, da bo imel otrok nosnici vedno čisti in prehodni. Nos naj čistijo s fiziološko raztopino. Po ozdravljenju prehlada naj skrbno pazijo, da bo otrok dihal skozi nos z zaprtimi ustnicami. Otroci, ki drže usta stalno odprta, so pogosto prehlajeni; nepravilna drža ustnic pa vodi v moten razvoj čeljusti in zobnih lokov.

Steklenička
Najbolje je, če otrok ob dojenju začne z gosto hrano, tekočino pa zaužije po žlički. Otroku ponudimo stekleničko le izjemoma, če dojenje ni mogoče. Če otroka hranimo po steklenički, mu po obroku očistimo usta in zobe z vlažno gazo. Ko pa ima otrok vse prehrambene potrebe izpolnjene z gosto hrano, stekleničko postopoma odstranimo. Če otrok pije tekočino po steklenički, naj bo vsebina stekleničke voda ali nesladkan čaj. Čim prej otroka navadite na tekočino po žlički in uporabo kozarca.

UPORABA STEKLENIČKE S SLADKIMI PIJAČAMI POVZROČA STEKLENIČNI KARIES (BOTTLE CARIES)
Steklenični karies se pojavlja v starosti od 0-3 let in je značilen za sprednje zgornje zobe. Če ne ukrepamo in ga ne zdravimo, lahko napreduje zelo hitro in lahko zajame tudi »zobni živec«. Zaradi aktivnega karioznega procesa lahko le-ta prizadene tudi druge zobe ob njihovem izraščanju (podočnik in oba molarja).

 

KDAJ PRIČETI Z IZVAJANJEM USTNE HIGIENE?

Osnovna ustna higiena se začne ob izrastu mlečnih zob. Že pred tem se lahko otrok navaja na uporabo ščetke tako, da si s silikonskimi pripomočki masira običajno otekle in boleče dlesni med izraščanjem prvih zob. Prve mlečne zobe pravilno čistijo starši, najlažje s sterilno gazo, ovito okoli kazalca. Otrok v zgodnjih letih uporablja ščetko, ki je primerna velikosti njegovih ust, torej čim manjšo in čim bolj mehko. Ker zobno pasto pogosto požira, naj v prvih letih samostojnega čiščenja uporablja pasto, ki ne vsebuje fluoridov. Zobe naj si umiva dvakrat na dan, zjutraj in zvečer, priporočljivo pa je tudi umivanje zob po kosilu. Otroške zobne paste vsebujejo manj fluoridov, kot za odrasle. V primeru, da bi otrok zaužil prevelike količine zobne paste, mu damo piti mleko in bo tako presežke fluoridov v telesu izločil. Da do takih situacij vseeno ne bi prišlo, priporočamo zobne paste brez fluoridov, ki pa naj vsebujejo bioaktivne substance. Na primer Biorepair – Junior je primerna zobna pasta. 


Otrok si lahko zobe samostojno umiva takoj, ko lahko s ščetko doseže in očisti vse dostopne površine zob, vendar je potrebno njegovo čiščenje redno nadzirati. Velika pomoč za določitev primernega časa čiščenja zob je peščena ura (3 minute). Otrok naj najprej uporablja običajno, majhno zobno ščetko, ki naj bo mehka. Uporaba nitke se pri otrocih z mlečnim in menjalnim zobovjem odsvetuje. Uporaba nitke je smiselna, ko mladostniku izrastejo v ustno votlino vsi stalni zobje (po 13. letu). Starši naj bodo natančni in vztrajni. Ustvarja se navada, ki določa stopnjo higiene za vse življenje. Otrok si lahko sam čisti zobe, vendar je aktivna pomoč staršev pri ščetkanju potrebna vsaj do 7. leta.


Tehnika čiščenja zob pri otrocih in mladostnikih

Pri učinkovitem čiščenju zob je pravilna tehnika zelo pomembna. Zato si pri prvem obisku pacienta v Dental studiu vzamemo čas in poučimo pacienta o ustni higieni in njenih tehnikah in nato spremljamo učinkovitost čiščenja pri naslednjih obiskih, tako da vsakokrat izmerimo in izračunamo indeks plaka pri posamezniku. Pacientu pokažemo, kako naj si čisti zobe z zobno krtačko tako, da se pri tem gleda v ogledalo, ki ga drži v roki. Praviloma desničarji bolje čistijo zobe na levi polovici zobnega loka. Poznamo več tehnik čiščenja. Najbolj uporabljeni tehniki pa sta modificirana Bassova tehnika in vertikalna tehnika čiščenja (Stillman).

Modificirana Bassova tehnika

Zobno krtačko postavimo na zob glede na njegovo vzdolžno os pod kotom 45 stopinj. Konci ščetin naj se pri čiščenju dotikajo dlesni in spodnje tretjine zobnih kron ob dlesni. S krtačko nato izvajamo majhne krožne gibe približno 10 sekund, potem premaknemo krtačko naprej za približno polovico njene dolžine in nadaljujemo s krožnimi gibi. S to tehniko masiramo dlesen in očistimo zobne obloge in očistimo žepke dlesni do globine 0,5mm.

Tehnika je primerna za paciente z zdravimi dlesnimi pa tudi za paciente z vnetjem obzobnih tkiv ali parodontalno boleznijo.


Vertikalna tehnika čiščenja (Stillman)

Za ohranitev zdrave zobne dlesni zadošča temeljito čiščenje vsak drugi dan. Takšna pogostost pa ne ustreza zahtevam za preventivo kariesa, kjer velja naslednje priporočilo - čiščenje oblog dvakrat na dan oziroma po vsakem glavnem obroku.
Zobno krtačko postavimo na zob, čistimo od dlesni proti zobu in ponovimo 10 krat na zob, nato prestavimo krtačko naprej in ponavljamo dokler ne očistimo vseh zobnih površin.
Pacientu, ki nas obišče, to pokažemo tudi na modelu zobnih lokov.

Za boljšo predstavo tehnik si poglejte video in preberite članek na naši spletni strani:
VIDEO 
ČLANEK

Indeks plaka = pozitivne točke plaka v medzobnih prostorih X 100/skupno število merilnih točk

 

Pomembno za starše:

1. Pazite na prehrano otroka in mu omejite sladkarije ter sladke pijače.

2. Da otrok pravilno, 2-3krat na dan, čisti zobe vsaj 3 minute.

3. Opazite in preprečite razvade (sesanje prsta, dude, stekleničke, dihanje na usta).

4. Redne polletne kontrole otroka pri zobozdravniku od 2. leta naprej.

 

Preventivno in otroško zobozdravstvo je temelj oralnega zdravja v populaciji, zato si v Dentalstudiu prizadevamo, da vsakega posameznika obravnavamo individualno in si vzamemo čas tudi za male paciente.

• Projekt tehnike pravilnega čiščenja izvajamo v ordinaciji.
• Starše in otroke naučimo vse o ustnem zdravju in ustni higieni.
• Spremljamo ustno higieno otroka na kontrolnih obiskih.
• Svetujemo glede prehrane otroka.

• Izvajamo redne kontrole.

Z neposrednim ozaveščanjem staršev in otrok v ordinaciji, se je ustno zdravje naših malih pacientov bistveno izboljšalo!


Avtorica: Meta Janežič, študentka 6. letnika dentalne medicine

Svet je lep
What Is The Secret
What Is The Secret